Vegetarisch eten op Lanzarote

De zoekcombinatie ‘vegetarisch’ en ‘restaurant’ levert vooral een hit op in de toeristencentra zoals Playa del Carmen, Playa Blanca en Costa Teguise. In dat opzicht is Spanje er de laatste jaren behoorlijk op vooruit gegaan. Zelfs het doorvragen en meedenken hebben ze geleerd (‘we kunnen de tonijn van de salade weg laten’ of ‘zijn eieren wel goed?’). Het gaat echter in de regel om restaurants die alleen vegetarische of zelfs veganistische opties hebben. Wat dat betreft zit je bij een Italiaan of Indiër altijd wel goed, maar de uitdaging zit ‘m nu juist in iets anders dan pizza, pasta of curry.

Soja y Pimentón is een uitzondering op alles. Het Argentijnse koppel Natalia en Juan verzorgen op hun eigen vleesvrije finca een veganistische Argentijnse Grill, zowel voor groepen als koppels. Wij waren slechts met z’n tweeën en er werd uitgebreid de tijd voor ons genomen. Op het oog niet heel goedkoop (viergangen € 40,00* pp incl. drank) maar houd er rekening mee dat bijna alles zelf is gemaakt, er veel persoonlijke aandacht is, en je de left overs mee naar huis krijgt. Lees hierover later meer in ons aparte blog.

Natalia is in opperste concentratie voor ons bezig
Soja y Pimentón – Natalia is in opperste concentratie voor ons bezig met haar zelfgemaakte veganistische kaas

Andere plekken die wij hebben geprobeerd:

Mi Piace is een klein, laagdrempelig en zeer betaalbaar eetcafé in Costa Teguise (Avenida Islas Canarias 15) met een klein terras langs beide gevels.  Het café presenteert zich als restaurant / pizzeria / grill en heeft hoofdzakelijk Italiaanse en Europese gerechten.  Daaronder zitten ook vegetarische pizza’s (€ 8,50 – € 12,00*) en bijvoorbeeld een veganistische linzenburger (€ 8,50*). Op Tripadvisor scoort Mi Piace een 4,5.

In het historisch gebouw Casa León in het centrum van Teguise (Calle León y Castillo 3) biedt Las Hespérides biologische, mediterraanse en Europese gerechten, waaronder enkele aantrekkelijke vegetarische en zelfs veganistische. Hoewel de menukaart op de gevel heel jeugdig overkomt, behoort het restaurant tot de hogere prijsklasse. Onze veganistische olijventapenade met een paar stukjes brood kostte* € 1,70, falafel € 7,50, papas arrugadas € 6,50 en humus en quinoarisotto samen € 18,50. De thee is altijd biologisch. Op Tripadvisor scoort Las Hespérides een 4,5. 

Casa El Barba - Lunch met papas arrugadas, brood en salade
Casa El Barba – Lunch met papas arrugadas, brood en salade

Met een score van 3,5 op Tripadvisor scoort Casa El Barba aan Playa Papagayo maar zo zo en toch hebben we er heerlijk gegeten met ruime porties. Casa El Barba is één van de twee lunchcafé’s met een deels overdekt terras met uitzicht op het populaire zandstrand in het zuiden van Lanzarote. Het aanbod bestaat uit broodjes, salades, pizza’s en maaltijden. Het is een laagdrempelig lunchcafé (menig strandbezoeker schuift aan in zijn of haar strandkloffie) maar door de ligging bij het strand is de prijsklasse toch gemiddeld. Als vegetarische opties zijn er o.a. geroosterde broodjes (bijv. met kaas en tomaat), een gemengde salade (zonder tonijn!) en papas arrugadas.

En verder….

In Caleta de Famara, de bekendste badplaats in het noorden van Lanzarote, is El Sibarita (Avenida del Marinero 128) een vreemde eend in de bijt. Caleta is maar klein en toch is daar dit goed lopende Aziatische restaurantje met veel vegetarische en veganistische opties. Helaas was het gesloten toen wij er voor de deur stonden, maar de recensies zijn zeer lovend. En zelfs in het nog kleinere buurplaatsje La Santa, 12 km ten westen van Caleta, reden we langs een cafétje dat een vegetarische burger op de menukaart had staan.

Vleesvervangers van de Lidl
Vleesvervangers van de Lidl

Ook in de supermarkten is er – naast vlees- en visloze salades en groentenpakketten – steeds meer aanbod aan vegetarische en veganistische producten, zeker in de toeristische gebieden. Zo heeft Spar een paar soorten vegetarische vleeswaren van het merk Campofrío Vegalia en heeft Lidl verschillende soorten vleesvervangers van het merk Chefs Special (o.a. hamburgers, balletjes, kaasburgers met vegetarisch gestremde kaas, en groentenschnitzels), alle rond € 2,29*.

Lunch bij een plaatselijke bakkerij
Lunch bij een plaatselijke bakkerij

Tenslotte wordt het steeds makkelijker om ook bij een plaatselijk bakkertje een fatsoenlijk vegetarisch broodje te eten, dat rijkelijk belegd is met bijvoorbeeld sla, tomaat en avocado. Het gaat dus de goede kant op op de carnivorische Canarische Eilanden! 

(*) Prijs januari 2018

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *