Vivera’s Spicy Bean Burger (NL)

Vegetarische burgers zijn er in alle soorten en maten. Ze verschenen als eerste vlees vervangend product op de markt, toen men nog meende dat niet-vlees dezelfde naam moest hebben als vlees: hamburger. Fervente carnivoren maken er nog steeds een hobby van om hun ‘verontwaardiging’ uit te spreken over de benaming van vleesvervangers. Enfin, dat is voer voor een ander blog. Feit is wel, dat de vegetarische hamburger nu gewoon ‘burger’ heet en de vegetarische gehaktbal nu gewoon ‘bal’.

Na tijden probeerde ik weer eens de Spicy Bean Burger van Vivera, het oudste vegamerk van Nederland. Het is een gepaneerde burger en de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat die niet mijn favoriet zijn, omdat de paneerlaag doorgaans een krokante – tegen het harde aan – korst veronderstelt, die het bakproduct niet goed opneemt, waardoor de inhoud droog blijft.

Vivera´s Spicy Bean Burger
Vivera´s Spicy Bean Burger

De Spicy Bean Burger bevat naar eigen zeggen 40% groenten: rode kidneybonen, ui, paprika, maïs, wortel, prei, sperziebonen en doperwten. Als ik de verpakking goed lees, is de burger zelfs veganistisch. Maar dat weet alleen Vivera precies; het staat niet als zodanig op de verpakking. Gebakken in vloeibare (plantaardige!) boter is de burger makkelijk krokant te krijgen. De binnenkant oogt zoals verwacht droog, maar ook rijk gevuld: grove stukken groenten in een puree van, zo lijkt het, bonen.

De Spicy Bean Burger is rijk gevuld van binnen
De Spicy Bean Burger is rijk gevuld van binnen

Ja, de burger is inderdaad droog. De naam van de burger belooft spicyness en die is achterin de keel te voelen. Maar zeker niet heftig, zodat de burger prima geschikt is voor mensen die niet van pikant eten houden. De liefhebber van pikant eten, proeft er waarschijnlijk nauwelijks wat van. Door dat licht pikante accent heeft de burger toch een aangename, onderscheidende smaak. Voor mij is de burger niet geschikt voor op een broodje en ook niet voor elke week, maar goed genoeg om af en toe als onderdeel van een vegetarische maaltijd te dienen.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *