Vegetarische Boomstammetjes van Albert Heijn

Onder het motto “Vandaag Vegetarisch” verkoopt supermarktketen Albert Heijn met AH Vers een eigen vegetarische lijn. De Boomstammetjes kijken me al een poosje verleidelijk aan uit het vegetarische schap. Ze ogen als mooie kroketten en ondanks de wetenschap dat het bakken van kroketten in een koekenpan nimmer tot fraai resultaat leidt, word ik aangetrokken door de mooie oranje kleur en groene kruiden aan de uiteinden. Het moest er dan ook maar eens van komen.

Op de achterzijde van de verpakking lees ik dat AH de boomstammetjes niet heeft bedoeld aan te bieden als vegetarische kroketten, maar als vegetarische ‘gehaktstaaf’. Ah, goed om te weten. De stammetjes zijn van nature eiwitrijk doordat ze zijn gemaakt van 31% soja-eiwit en 20% tarwe-eiwit. Door het gebruik van vrije uitloopei-eiwit en vegetarische gestremde kaas (13%) zijn de stammetjes niet veganistisch. De toegevoegde vitamines B12 en ijzer zorgen ieder voor 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

De verleidelijk uitziende boomstammetjes van Albert Heijn
De verleidelijk uitziende boomstammetjes van Albert Heijn

Zodra je de verpakking opent, komt er een citroenachtige met peterselie gemengde geur vrij. Heerlijk fris terwijl geen druppel citroen in het product lijkt te zitten. Gebakken in vloeibare (plantaardige!) boter of in olie zijn de boomstammetjes makkelijk gelijkmatig bruin te krijgen. Dit is al een evident verschil met een kroket die je doorgaans moet frituren voor hetzelfde resultaat. Als een heuse kroket barst de korst tijdens het bakken en loopt de kaas er een beetje uit, zodat het niet helemaal te voorkomen is dat het wat aankoekt. Maar dit valt ook in vergelijking tot een kroket alleszins mee.

De korst is krokant en een beetje zoutig van smaak. Van binnen hebben de stammetjes een compacte maar toch ook vlezige structuur die je vaak bij sojaproducten ziet. Deze compactheid maakt dat de stammetjes stevig genoeg zijn om in een koekenpan te bakken en niet zoals kroketten uit elkaar vallen en niet mooi bruin te krijgen zijn. Ook de licht kruidige, bouillonachtige smaak is een bekende bij sojaproducten. Van de kaas lijkt echter niets meer over te zijn.

Compact en vlezig zoals we van sojaproducten gewend zijn
Compact en vlezig zoals we van sojaproducten gewend zijn

Ik ben blij verrast door de boomstammetjes. Deze kroket-look-a-like is heel makkelijk klaar te maken in een gewone koekenpan (wel erbij blijven!) en dus ook geschikt voor de bewuste frituurloze eter. In de stevigheid van de stammetjes moet je je niet vergissen; veel meer dan een kroket zijn ze een volwaardig bijgerecht in de maaltijd en niet echt geschikt voor op een broodje.

 

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *