Tivall’s Vegetarische Burger de Luxe

Vegetarische burgers zijn er in alle soorten en maten. Ze verschenen als eerste vlees vervangend product op de markt, toen men nog meende dat niet-vlees dezelfde naam moest hebben als vlees: hamburger. Fervente carnivoren maken er nog steeds een hobby van om hun ‘verontwaardiging’ uit te spreken over de benaming van vleesvervangers. Enfin, dat is voer voor een ander blog. Feit is wel, dat de vegetarische hamburger nu gewoon ‘burger’ heet en de vegetarische gehaktbal nu gewoon ‘bal’.

Tivall timmert goed aan de weg als het om vegetarische producten gaat. Het merk stelt zich als doel om smakelijke vegetarische producten te bedenken en te maken, daarbij inhakend op internationale foodtrends. Met dit doel is Tivall in 1985 ontstaan: om mensen te inspireren om vegetarisch te koken en er oprecht van te genieten.

De Burger de Luxe is een relatief nieuw product in het assortiment en belooft ons een nieuwe wereld van smaak. Door het kleinere formaat dan de doorsnee burger, passen er vier in de verpakking. De burgers zijn gemaakt van 45% soja-eiwit en 15% tarwe-eiwit en bevatten per 100 gram 15% van de aanbevolen hoeveelheid B12 en ijzer. Door het gebruik van scharrelei-eiwitpoeder zijn de burgers niet veganistisch.

Tivall's Burger de Luxe
Tivall’s Burger de Luxe

Direct uit de verpakking ogen de burgers als een ovalen vleestartaar, maar dan zonder de rood rauwe kleur. Gebakken in vloeibare (plantaardige!) boter zijn de burgers makkelijk gelijkmatig bruin te krijgen. De korst blijft zacht krokant; als je de burgers licht aandrukt voel je de losse, veerkrachtige structuur, zoals bijvoorbeeld oliebollen die ook hebben. Er blijft bakvet aan de buitenkant zitten, wat op zichzelf wel een goed teken is en de burgers lekker mals houdt. Maar ik ervoer bij elke hap dat het vet ook op mijn lippen bleef liggen, dus kleine stukjes verdient de aanbeveling.

Mooi gebruinde, malse burgers
Mooi gebruinde, malse burgers

Van binnen hebben de burgers de vlezige, onregelmatige structuur van – zo heb ik me laten vertellen – een echte hamburger. De peterselie is goed zichtbaar. De smaak is heerlijk kruidig, maar niet pittig, en zowel geur als smaak zijn de typische bouillonachtige hartigheid (umami?) die je meestal bij sojaproducten ervaart.

De burgers zijn vlezig van binnen
De burgers zijn vlezig van binnen

Ik heb de burgers gedeeld met een voormalige vleeseter, nu pescotariër. Als het de bedoeling is dat de burgers op vlees lijken, dan is dat volgens mijn tafelgenoot goed gelukt. De burgers hebben een aangename, kruidige en daarmee onderscheidende smaak, en bij het bakken blijven ze lekker mals. Een goed teken, want dat maakt de burgers geschikt om eens aan de sceptische vleeseter voor te schotelen. Wat mij betreft komen deze burgers regelmatig op mijn bord. Alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn.
 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *