Gek op sushi

Ik ben dol op sushi. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat de letterlijke betekenis van sushi ‘rauwe vis’ is. Sinds een goede vriendin me lang geleden in het hippe Amsterdam een vijf gangen ‘all you can eat’ (‘ayce’) sushirestaurant aan ’t Spui in trok, ben ik verknocht. Dat is trouwens wat anders dan dat ik daadwerkelijk verstand van sushi heb. Ik weet ook wel dat een sterren sushikok waarschijnlijk z’n neus ophaalt bij de sushi die in een ‘ayce’-retaurant wordt bereid. Over het algemeen smaakt sushi voor mij overal hetzelfde; smaakaccenten verschillen door het gebruik van bijvoorbeeld (te veel) mayonaise en/of gebakken uitjes, zoals ik dat in Spanje heb ervaren. Wat dat betreft ben ik heel benieuwd hoe vijfsterrensushi hoort te smaken.

We zijn jaren verder en de ‘ayce’-sushirestaurants zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. Godzijdank ook bij mij in de buurt. Iedereen kent wel iemand die ook sushigek is, al wil mijn eigen familie er niet echt aan. Het voordeel van die ‘ayce’-restaurants is dat ze genoeg niet-sushi gerechten voor de niet-sushifanaten bieden. Het vegetarische sushiaanbod in de restaurants verschilt nogal. Bij het ene restaurant kom ik niet verder dan kappa (komkommer) en avocado maki, tamago (zoete omelet), edamame (sojabonen) en wakame (zeewier), bij de ander heb ik aan al die ‘ayce’-gangen niet genoeg om alles te proberen. Mijn favoriete ‘ayce’-sushirestaurant tot nu toe is multiculinair Aziatisch restaurant Tang Dynastie in Almere. Niet alleen is het vegetarische sushiaanbod met zo’n 12 stuks zeer ruim te noemen, ook is er genoeg aanbod aan vegetarische soepen, salades, dim sum, wok- en bijgerechten, en zelfs tepanyaki. Voor niet-sushifanaten zijn er ook veel mogelijkheden.

Een kleine greep uit het vegetarische assortiment bij Tang Dynastie
Een kleine greep uit het vegetarische assortiment bij Tang Dynastie

Tot mijn spijt heb ik op mijn verschillende buitenlandse vakantiebestemmingen tot nu toe het principe van ‘ayce sushi’ nog niet kunnen ontdekken. Daarnaast, hoewel sushi de hele wereld lijkt te hebben veroverd, vind ik het aanbod aan vegetarische sushi – zelfs in Azië – ronduit teleurstellend. Het blijkt vaak ook een te grote moeite om ter plekke iets vegetarisch klaar te maken. Gelukkig was daar in Naga City (Filipijnen) het Japanse restaurant “Maki Yaki”, waar ze wat minder moeilijk deden. De één gang ‘ayce’-versie van dit populaire restaurant werd gepresenteerd op een fraaie sushiboot met tamago, kappa maki met ijsbergsla en komkommer-mango uramaki. Het is een begin, maar ik kan niet wachten totdat ik overal ter wereld een ‘ayce’-sushirestaurant kan binnen lopen!

Sushiboat bij "Maki Yaki"
Sushiboat bij “Maki Yaki”

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *