Veggie World NL 2016

De verhalen lopen sterk uiteen op het internet. De een had het na anderhalf uur wel gezien, zag niets innoverends en werd bevestigd in het geitenwollen sokken imago. De ander keek zijn of haar ogen uit, proefde al het lekkers, deed ideeën op, luisterde geïnteresseerd naar verhalen van anderen en ging met een tas vol spullen naar huis.

Veggie World.

De Europese vak- en publieksbeurs voor producten en diensten binnen de vegan lifestyle. VeggieWorld is het grootste en oudste evenement in zijn soort. Het van oorsprong Duitse initiatief dat vijf jaar geleden begon, vond op 5 en 6 maart 2016 voor het eerst plaats in Nederland, in de Jaarbeurs in Utrecht. Steden als Berlijn, Hamburg, Zürich en zelfs Parijs waren Utrecht al voorgegaan. Belangrijke motor achter het evenement in Utrecht is Stichting Viva las Vegas, die zich inzet voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke, om bij te dragen tot een mens-, dier- en milieuvriendelijke samenleving.

Veggie World Utrecht

Veggie World richt zich op een breed publiek: veganisten, vegetariërs, pescotariërs, crudivoren, alleseters, fervente vleeseters, niemand wordt bij voorbaat uitgesloten. De gemene deler is dat bezoekers bewuste consumenten zijn, die geholpen willen worden bij het zoeken naar verbeteringen of alternatieven, of die gewoon op zoek zijn naar iets nieuws.

In de kleine bovenzaal in het Jaarbeurscomplex maken meer dan 50 exposanten en diverse (ervarings-)deskundigen duidelijk waarvoor ze staan en wat er allemaal mogelijk is. Bij binnenkomst valt meteen de enorme stand van Dr. Görg in het oog. Deze Duitse exposant is specialist in alle levensmiddelen die van en met biologische kokos gemaakt kunnen worden. Van eenvoudige kokosmelk, -schaafsel en -olie tot kokosmeel, kokosbloemsuiker en kokosbloemsiroop. Proefmonsters en boekjes met heerlijke, originele recepten maken het aanbod compleet. Omdat de mannen die de stand bemensen duidelijk van het Bourgondische Duitse leven genieten, zou je niet denken dat alle producten geschikt zijn voor veganisten en mensen die raw food aanhangen (crudivoren).

Belangstellenden die op deze beurs vooral komen om te eten, kunnen hun lol op. Direct rechts van de ingang zorgt het populaire Dutch Weed Burger voor de inwendige mens. De rij is enorm. Ook de sushi van Aziatisch eethuis Honkies, de crêpes van Crêpe de la Crêpe en de Turkse pizza (Vegan Macon) van Cig Koefte  – waaraan ook wij ons te buiten gaan – doen het gezien de rijen uitzonderlijk goed. Diverse Nederlandse en buitenlandse producenten laten hun producten proeven en bieden ze meteen te koop aan. Voor Taifun-Tofu en Vegafit is dit zo’n succes dat zij al snel door hun voorraden heen zijn. Taifun-Tofu daagt je ook nog eens uit om thuis sojabonen te kweken. Kookworkshops door Vegadutchie Jolijn Pelgrum, Femke Mosch en voedingsdeskundige Lisa Steltenpool (die tussen neus en lippen door ook nog wat woninginrichting adviezen geeft) zijn de kers op de veganistische taart.

Lisa Steltenpool geeft een flitsende start aan een gezonde veganistische levensstijl
Lisa Steltenpool geeft een flitsende start aan een gezonde veganistische levensstijl

Hoewel levensmiddelen (voeding) de boventoon voeren tijdens de beurs, heeft een plantaardig leven ook effect op cosmetica, lichaamsverzorging, reizen, mode en het huishouden. Onder meer exposanten Vega-Life, Ditha Bonita, Skinfoods, Nura Nature en Lekker in een Potje leggen uit waar het ‘m in zit. Er is ook genoeg ruimte voor verenigingen en stichtingen om hun ideologieën onder de aandacht te brengen. Zo hopen de Vegetariërsbond, Sea Shepherd NL, de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en natuurlijk Viva las Vegas zelf op deze beurs nieuwe leden te werven. Op religieus vlak doen dat de Vegan Church en Stichting Hare Krishna Kerkgenootschap Rotterdam. Nationale en internationale sprekers belichten het plantaardige leven vanuit een bijna wetenschappelijke en filosofische kant en geven daarbij tips & tricks om het vooral ook leuk, makkelijk en gezond te houden.

De beurs is een succes. De toestroom is zelfs zo groot, dat onder het toeziend oog van de brandweer een toegangspauze moet worden ingelast. Ja, er lopen wat ‘typische’ veganisten rond en ook hippies, de oudere voorvechters van een milieu- en diervriendelijker bestaan. Maar we hebben geen geitenwollen sok gezien; dat zou hier immers ook niet passen. Er waren alleen maar gelijkgestemden en heel veel jongeren. Dat geeft hoop voor de toekomst. Als je naar de beurs gaat en er rekening mee houdt dát, of je afvraagt óf je daarna nog naar de McDonalds gaat, heb je er gewoon niets te zoeken.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *