Utrecht Kookt 9-11 september 2016

Zogezegd de leukste en gezelligste food- en muziekkaravaan van Nederland was van 9 t/m 11 september 2016 in Utrecht en omgedoopt tot “Utrecht Kookt”. Park Transwijk was drie dagen lang het grootste openluchtrestaurant van Nederland en mijn in Utrecht wonende vriendin vond dat we in ieder geval één van deze bonus zomeravonden in stijl moesten benutten.

De toegang is gratis en dat trekt natuurlijk mensen aan. Het lijken in eerste instantie met name jonge en hippe mensen die de weg naar het festivalterrein weten te vinden. Bij loketten en automaten zijn munten te koop, ik kies 8 munten voor € 20,00. Gemiddeld kost een hap eten 2,5 munten. Reken erop dat je ten minste twee happen nodig hebt voor een gevulde maag. Voor frisdrank en bier ben je één munt kwijt plús bij het eerste glas één munt extra voor het glas zelf. Dat is daarna te hergebruiken en mag je als aandenken mee naar huis nemen.

Food, beverage and music
Food, beverage and music

Op het terrein staan food- en beveragetrucks (klik hier voor een overzicht), pop up restaurants, een biertuin, een wijnbar, een muziektent waar deze avond héééél foute 80’s muziek wordt gedraaid en een live podium waar bekende en minder bekende artiesten uitgebreid de tijd krijgen om hun repertoire ten gehore te brengen. Daartussen zoeken bezoekers een plek aan (sta)tafels, op bankjes, ligkussens of – al dan niet op een zelf meegebracht kleed – gewoon op het gras. De weergoden zijn de organisatie goed gezind, waardoor een heerlijke, vrijgevochten, zomerse fibe heerst. En hoewel die fibe bij uitstek past bij bewuste eters als vegetariërs en veganisten, is het festival niet op deze groep gericht. In tegendeel zelfs; de stukken vlees vliegen je hier en daar om de oren. Niet geschikt dus voor herbivoren die het aanzien daarvan niet aan kunnen. Omdat ik hier op uitnodiging ben, zal ik het ermee moeten doen en loop ik af en toe met een grote boog om de barbecues heen.

Genieten van een heerlijke, relaxte fibe
Genieten van een heerlijke, relaxte fibe

Er zijn foodtrucks die hun best doen om het met één vegetarisch product de vegetariër naar de zin te maken. Een volledig vegetarische foodtruck heb ik niet ontdekt, maar ik sluit niet uit dat die er heus wel tussen stond. In tegenstelling tot mijn eerste poging voor een vegetarische burger (bij een barbecue truck wiens naam ik van schrik niet onthouden heb) heeft Forq wel begrepen hoe het werkt bij vegetariërs: wij willen niet dat onze vegaburger in dezelfde pan of op de zelfde plaat gebakken wordt als het vlees. Gelukkig kijken ze niet raar op van mijn vraag daarover, al is de lauwe, snel uit elkaar vallende mini bietenburger op een kleverig Taiwanees Gua Boa broodje niet echt om over naar huis te schrijven.

De foodtruck van Forq Food
De foodtruck van Forq Food

Bij de stand van Peperwortel staat een lange rij en dat is niet zonder reden. Het mediterrane aanbod is origineel en kleurrijk, en de porties zijn niet lullig. Ik eet er een geweldig gevulde, krokante, veganistische Libanees platbrood (manakeesh). Mijn vriendin die moslima is, kiest voor de vegetarische variant, waaraan een plak omelet en een extra sausje is toegevoegd. Een spinazie-geitenkaas quiche behoort hier ook nog tot de vegetarische mogelijkheden.

Het festival is deze avond een succes. Over het aantal bezoekers hebben de cateraars niets te klagen en het sfeertje is lekker ontspannen. Op ons kleedje vlakbij de ingang genieten we volop en wanen we ons in een hippietijdperk. Met recht een heerlijke nazomeravond, waarin de herfst nog ver weg is.


 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *