Over mij

That's me

Op mijn 10e besloot ik vegetariër te worden. In plaats van me een draai om de oren te geven en te verplichten te eten wat de pot schafte, accepteerde mijn moeder – een boerendochter voor wie het leven bij tijd en wijle hard was – mijn keuze en begon voor haar het koken in verschillende pannen en met verschillende producten. In die tijd was het aanbod aan vleesvervangende producten nagenoeg nihil; groentenkroketten en ‘groenten in een jasje’ waren vrijwel de enige varianten die supermarkten en zelfs slagers (!) boden. Mede daarom at ik in het eerste jaar van mijn vegetarische leven nog wel vissticks.

In de loop der jaren verschenen de eerste officiële vleesvervangende producten, doorgaans in de vorm van een (groenten)burger of schnitzel. Inmiddels heeft de vegetarische levensstijl een vlucht genomen en zijn vleesvervangende producten niet meer weg te denken. In meer of mindere mate is het supermarktaanbod daarop afgestemd en ook restaurants ontkomen er niet aan om tenminste één of twee vegetarische gerechten op de menukaart te hebben staan.

De kwaliteit en originaliteit van al die producten en gerechten verschillen nogal en ik heb diverse keren ervaren dat ik producten ronduit vies vond en gerechten fantasieloos of van kinderlijke eenvoud. Het leek mij van toegevoegde waarde om mijn ervaringen vanaf nu met de wereld te delen. Belangrijk om te weten, is dat ik geen kok ben, geen voedingsspecialist en geen smaakdeskundige. Ik ben slechts consument en kan alleen maar beschrijven hoe ik vind dat een product eruit ziet en smaakt. Het is mijn persoonlijke mening, die compleet anders kan zijn dan die van een ander. Maar ik heb wel de illusie dat ik ‘doorsnee’ ben en daarom zou mijn ervaring best wel eens representatief kunnen zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *